tisdag, juni 22, 2010

Pioneer 10

Pioneer 10 är benämningen på en rymdsond som är del av Pioneerprogrammet. På sondens utsida fästes Pioneer-plaketten med symboler som ger information om Jorden och jordmänniskorna. Detta är ett meddelande till eventuella utomjordiska civilisationer sonden kan komma i kontakt med.

Rymdsonden som sköts upp den 2 mars 1972 var den första att färdas genom asteroidbältet. Huvudprocessorn är en Intel 4004. Den 3 december 1973 tog Pioneer 10 närbilder av Jupiter.

Åren efter 1997 användes sonden för att öva färdigheter i att fånga radiosignaler från rymden. Sonden kontaktades för sista gången den 23 januari 2003. Två veckor senare var samma försök fruktlösa. Det tros allmänt att sonden inte förstörts eller gått sönder, utan att avståndet i kombination med allt svagare kraftförsörjning är huvudorsakerna till att sonden inte kan kontaktas.

Pioneer 10 är på väg mot stjärnan Aldebaran i Oxens stjärnbild med en hastighet av ungefär 17 000 km/h. Om Aldebaran inte rörde på sig skulle det ändå ta sonden 2 miljoner år att komma dit.
Jag bara undrar - var tankar dom nånstans?

2 kommentarer:

Tigris Predikantan sa...

Ha,ha ... ja, det är ngt man kan tänka på...
:)

Anonym sa...

Det här med rymden och allt omkring den är svårt att begripa, men väldigt intressant.
Mam